Klanten beoordeelden ons met een 9 uit 10

De bewaker van uw veiligheid

Met behulp van onze controle is ADAS je betrouwbare veiligheid assistent

ALARM SIGNALEN door de auto! De bestuurder voor je gaat plotseling volop in de ankers, je bent te laat om te reageren omdat de felle laag staande zon in je ogen schijnt. Maak je geen zorgen, want je auto registreerde de abrupte actie van je voorganger en maakte zelf al een noodstop; weer een ernstig ongeluk voorkomen. Noodstopassistentie is een van de functies van ADAS de afkorting voor ‘advanced driver assistance systems’. In deze blog leggen we uit wat ADAS nog meer kan en waarom het belangrijk is dat het systeem goed is afgesteld.

Systeem verdieping

ADAS is een zeer geavanceerd systeem die per type auto en afhankelijk van de beschikbare opties in zijn mogelijkheden kan variëren (zie figuur 1). De belangrijkste taak van ADAS is om de verkeersveiligheid te vergroten, maar ook om de bestuurder meer rijcomfort te bieden en is het de basis voor autonoom rijden. Door de combinatie van verschillende camera’s en sensoren heeft ADAS onder andere de volgende mogelijkheden te bieden (afhankelijk van de auto uitrusting):

De front camera en front radar zijn hoofdverantwoordelijk voor de belangrijkste functies, zoals de noodstop assistent, herkenning weggebruikers/objecten en adaptieve cruise control.

PAS OP! Fietser..

Wanneer de ADAS sensoren of camera’s niet goed zijn afgesteld kan dit leiden tot vervelende en risico volle verkeerssituaties. Een voorbeeld uit de praktijk is dat een klant problemen had tijdens het rijden op een landweg wanneer hij een fietser in wilde halen. Op het moment dat de klant zijn inhaalactie startte om langs de fietser te gaan, schakelde het ADAS systeem de noodrem assistent in waardoor de fietser niet ingehaald kon worden. Gelukkig reed er geen verkeer achter de auto en gaf het enkel een schrikreactie. Uiteindelijk bleek dat de front radar niet goed was afgesteld vanuit de  fabriek. De fietser werd geregistreerd als weggebruiker voor de auto in plaats van aan de zijkant van de weg. Nadat de radar weer goed was afgesteld kon de klant weer veilig op pad.

Check,check, dubbel check

Een foute afstelling van de radar komt niet alleen doordat deze in de fabriek niet goed is gezet. Er zijn meerdere factoren waardoor de afstelling van een van de onderdelen niet (meer) klopt. Door bijvoorbeeld schade aan de voorbumper, een vervangen voorruit, na een uitlijning omdat de banden scheef af waren gesleten of door een (elektronische) storing. Belangrijk is dat er kennis van is dat rekening moet worden gehouden met de afstelling van de camera’s en sensoren, indien er bepaalde werkzaamheden zijn uitgevoerd die invloed hebben op één van de ADAS componenten.

Wij zijn je ADAS partner

Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat de afstelling van het ADAS systeem in orde is en blijft om een hogere verkeersveiligheid te kunnen garanderen. Met behulp van de BOSCH DAS 3000 beschikken wij bij Florijn Automotive over de nieuwste mogelijkheden om de afstelling van de ADAS camera’s en sensoren van jouw auto op zeer efficiënte wijze te controleren en indien nodig te corrigeren. Dankzij het grote aantal beschikbare borden, kunnen we de afstelling voor vrijwel elk automerk uitvoeren. Ook hebben wij de mogelijkheid om naderhand een afstelrapport mee te geven, welke bijvoorbeeld bij een schadedossier kan worden gevoegd.

Heb je liever een kijkje achter de schermen en ben je geïnteresseerd in hoe het afstellen van een ADAS camera of radar uitgevoerd wordt? Dat wordt mooi uitgelegd in de volgende video

Heb je problemen met je auto, vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op, want we staan we graag voor je klaar.

Florijn weet hoe het rijdt.